Групировката Ислямска държава (ДАЕШ) пое отговорност за смъртоносната стрелба в джамия

...
Групировката Ислямска държава (ДАЕШ) пое отговорност за смъртоносната стрелба в джамия
Коментари Харесай

Ислямска държава пое отговорност за атентата в Афганистан

Групировката " Ислямска страна "  (ДАЕШ) пое отговорност за смъртоносната пукотевица в джамия в Западен Афганистан тази седмица.

Припомняме, че офанзивата бе извършена срещу членове на малцинствената шиитска общественост в страната. Бяха убити шестима и ранен различен човек, оповестява АП.

Местни медии оповестиха, че имамът на джамията е измежду убитите.

В изказване, оповестено на нейния уеб страница Telegram късно във вторник се споделя, че един от нейните членове е атакувал " шиитски храм "  в провинция Херат.

Нападателят е избягал от мястото на престъплението. Талибанското вътрешно министерство заяви, че тече следствие.

Мисията на Организация на обединените нации в Афганистан осъди офанзивата, като добави, че измежду жертвите има дете. Призова за незабавна отговорност за причинителите и ограничения за отбрана на шиитските общности.

Бившият президент на Афганистан Хамид Карзай съобщи в обществената медийна платформа X, че счита " този терористичен акт срещу всички религиозни и човешки стандарти ".

Министерството на външните работи на Пакистан заяви в сряда, че " народът и държавното управление на Пакистан показват сърдечните си съболезнования на народа на Афганистан ". " Нашите мисли и молебствия са с жертвите и техните фамилии в този час на тъга ", се споделя в известието. В изказването се прибавя, че Пакистан осъжда тероризма във всичките му форми.

Талибаните обявиха, че са съсредоточени върху възобновяване на сигурността, откогато поеха властта, след като задграничните сили се изтеглиха през 2021 година, само че офанзивите против джамии, религиозни семинарии и държавни здания продължиха макар края на 20-годишната война.

Отговорност за много офанзиви пое " Ислямска страна ".

Провинцията, която граничи с Иран, е най-вече дом на шиитското религиозно малцинство, жертва на някои от най-насилствените офанзиви против цивилни в кървавата история на Афганистан.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР